Krachttraining heeft een preventief werking op chronische ziektes

Datum :

Lichaamsbeweging wordt door de Wereldgezondheidsorganisatie aanbevolen om chronische ziekten te voorkomen en te beheersen. Hoewel zij specifiek spierversterkende lichaamsbeweging aanbevelen met een matige of grotere intensiteit, gericht op alle belangrijke spiergroepen op 2 of meer dagen per week, zijn deze aanbevelingen meestal gebaseerd op de voordelen van aërobe lichaamsbeweging.

Er zijn sterke aanwijzingen voor het belang van spierversterking bij het verminderen van de morbiditeit bij mensen met chronische ziekten, aangezien spierversterking in verband wordt gebracht met een betere metabolische gezondheid (door een beter glucose- en lipidenmetabolisme, verlaging van de bloeddruk, depressie, het risico op sterfte, diabetes, hart- en vaatziekten en kanker van de dikke darm en de nieren).

Het doen van spierversterkende oefeningen, ongeacht de wijze, duur of volume, wordt in verband gebracht met een verminderde kans op diabetes, hart-, ademhalings- en spier- en skeletaandoeningen en angst/depressie. Deze associaties bleven overeind na correctie voor zoveel mogelijk sociodemografische en gedragsbeïnvloedende factoren. Deelname aan lichaamsbeweging met eigen lichaamsgewicht gedurende 60 minuten of meer en aan versterking in de sportschool gedurende ongeveer 21-59 minuten leidde tot de laagste prevalentie van het hebben van 2 of meer chronische gezondheidsaandoeningen en hier leidde deelname met een hoog of laag volume tot een gelijke prevalentie.Deze informatie kan mensen echt aanmoedigen om regelmatig aan spierkrachttraining te doen en kan de drempels om dit te doen verlagen, aangezien voor alle chronische gezondheidsaandoeningen de prevalentie lager was bij het doen van enige spierversterking dan bij het niet doen!

 

Krachttraining heeft een preventief werking op chronische ziektes

Pijn bij bewegen of andere klachten?

Maak een afspraak op één van onze behandellocaties voor advies.

Behandellocaties in Amsterdam

Plexus - Saxen Weimarlaan
Willemspark - Oud Zuid
020 - 662 71 03
Meer info
Plexus - Museumkwartier
Museumkwartier - Oud Zuid
020 - 662 13 07
Meer info
Plexus - Spui
Centrum
Spuistraat 239/1
020 - 673 71 68
Meer info
Plexus - Fresh
De Pijp - Zuid
020 - 673 71 66
Meer info
Plexus - Lutmastraat
De Pijp
020 - 237 65 99
Meer info
Plexus - Jordaan
Jordaan
020 - 303 82 22
Meer info
Plexus - Minerva
Zuid
020 - 66 26 192
Meer info
KNGF
Al onze fysiotherapeuten en manueel therapeuten staan ingeschreven in het centraal kwaliteitsregister van beroepsvereniging KNGF.