Bekkenklachten en zwangerschap

Tijdens de zwangerschap worden onder invloed van hormonen de spieren, kapsels en de banden rond het bekken soepeler. Dit heeft invloed op de stabiliteit van het bekken. Eigenlijk wordt iedere zwangere vrouw wat instabieler in het bekkengebied. Dit is normaal en een natuurlijke voorbereiding van het lichaam op de bevalling.

De bekkenfysiotherapeut kan bij klachten tijdens en na de zwangerschap hulp bieden. Dit gebeurt door oefeningen om beter te leren stabiliseren, maar ook door houdingscorrectie en adviezen hoe de dagelijkse activiteiten beter kunnen worden gedaan. Uit onderzoek is gebleken dat actief blijven bewegen tijdens de zwangerschap belangrijk is om klachten rond het bekken te voorkomen of te verminderen en om na de bevalling sneller te herstellen.

Bij sommige vrouwen zorgt deze verslapping van spieren, kapsels en banden echter voor pijn en moeite met bewegen. Ook de groter wordende baarmoeder, het toegenomen lichaamsgewicht en een andere lichaamshouding tijdens de zwangerschap kunnen bijdragen aan het ontstaan van de klachten. Ook na de bevalling kunnen er nog klachten zijn.

Bekkenpijn en lage rugklachten door andere oorzaken dan zwangerschap of bevalling.

Door bijvoorbeeld een verkeerde houding en/of overbelasting van de lage rug en het bekken kunnen pijnklachten optreden. Door gerichte oefentherapie, houdings- en beweegadviezen en eventueel massage van pijnpunten (triggerpoints) kunnen deze klachten veelal verholpen worden.

Pijn bij bewegen of andere klachten?

Maak een afspraak op één van onze behandellocaties voor advies.

Behandellocaties in Amsterdam

Plexus - Saxen Weimarlaan
Willemspark - Oud Zuid
020 - 662 71 03
Meer info
Plexus - Museumkwartier
Museumkwartier - Oud Zuid
020 - 662 13 07
Meer info
Plexus - Spui
Centrum
Spuistraat 239/1
020 - 673 71 68
Meer info
Plexus - Fresh
De Pijp - Zuid
020 - 673 71 66
Meer info
Plexus - Lutmastraat
De Pijp
020 - 237 65 99
Meer info
Plexus - Jordaan
Jordaan
020 - 303 82 22
Meer info
Plexus - Minerva
Zuid
020 - 66 26 192
Meer info
KNGF
Al onze fysiotherapeuten en manueel therapeuten staan ingeschreven in het centraal kwaliteitsregister van beroepsvereniging KNGF.