Therapiemogelijkheden

Oefentherapie

U krijgt oefeningen die u regelmatig moet uitvoeren waardoor de functie van de bekken­bodem verbetert. De oefeningen zijn erop gericht bewust de bekkenbodem te leren aanspan­nen en ontspannen. Ook ademhaling en houding zijn van invloed op de functie van de bekkenbodem. Spant u de bekkenbodem meestal te veel aan (overactiviteit) dan wordt er aandacht besteed aan ontspanningsoefeningen voor zowel de bekken­bodem als uw hele lichaam.

Myofeedbackbehandeling

Hierbij wordt er een meetinstrumentje (probe) in de vagina of anus gebracht. Dit wordt gekoppeld aan het myofeedbackapparaat. De activiteit van de bekkenbodem is dan op een beeldscherm zichtbaar in de vorm van een grafiek. Zo kunt u zien of u de oefe­ningen voor de bekkenbodem goed uitvoert. Myofeedback onder­steunt de oefentherapie. Het wordt voor u duidelijker wat u kunt en moet doen met de bekkenbodem.

Elektrotherapie

Als het u moeite kost de bekkenbodem aan te spannen kan elektrotherapie nuttig zijn. Hiervoor wordt hetzelfde myofeedbackapparaat en dezelfde probe gebruikt als bij de myofeedback. Het apparaat geeft lichte stroomprikkels waardoor de bekkenbodem onwillekeurig gaat samentrekken. De bedoeling is dat u beter kunt voelen hoe de bekken­bodem kan worden aangespannen. Ook verbeteren de doorbloeding en de kracht van de bekkenbodem hierdoor.

Elektrosedatie

Bij aandrangklachten zoals vaak moeten plassen en urineverlies bij aandrang, is het ook mogelijk gebruik te maken van stroomprikkels om de blaas te beïnvloeden, zodat de blaas rustiger wordt en niet zo vaak meer onwillekeurig samentrekt. Hierdoor neemt de aandrang af en hoeft u niet zo vaak meer te plassen. Het urineverlies wordt dan ook minder.

Rectale ballontraining

Deze therapie kan toegepast worden bij ontlastingsincontinentie en bij heel veel of juist heel weinig aandranggevoel. De fysiotherapeut brengt een klein ballonnetje op een soort rietje in de anus. Met een pompje wordt het ballonnetje langzaam gevuld met lucht. Door met deze ballon te oefenen wordt aandranggevoel herkenbaar en beheersbaar.

Pijn bij bewegen of andere klachten?

Maak een afspraak op één van onze behandellocaties voor advies.

Behandellocaties in Amsterdam

Plexus - Saxen Weimarlaan
Willemspark - Oud Zuid
020 - 662 71 03
Meer info
Plexus - Great
Museumkwartier - Oud Zuid
020 - 662 13 07
Meer info
Plexus - Spui
Centrum
Spuistraat 239/1
020 - 673 71 68
Meer info
Plexus - Fresh
De Pijp - Zuid
020 - 673 71 66
Meer info
Plexus - Lutmastraat
De Pijp
020 - 237 65 99
Meer info
Plexus - Jordaan
Jordaan
020 - 303 82 22
Meer info
Plexus - Minerva
Zuid
020 - 66 26 192
Meer info
KNGF
Al onze fysiotherapeuten en manueel therapeuten staan ingeschreven in het centraal kwaliteitsregister van beroepsvereniging KNGF.