Valpreventie en valtraining

Datum :

Plexus Minerva biedt valpreventie oefeningen aan door onze fysiotherapeuten. Hierbij maken wij gebruik van de Otago methode. Otago is een zeer geschikte methode om op een veilige manier de spierkracht en balans te verbeteren, in het speciaal geschikt voor ouderen van 80 jaar en ouder. De kans op een val wordt over het algemeen duidelijk minder na het volgen van dit oefenprogramma. Goed nieuws dus! Hieronder leest u meer over valpreventie. 

Voldoende bewegen 

Voldoende beweging is belangrijk, dat is bekend. Bewegen heeft verschillende positieve gezondheidsvoordelen. Voldoende beweging verkleint het risico op hart- en vaatziekten, het verbetert ons geheugen, vermindert stress en depressie en zorgt er daarnaast voor dat we beter slapen. Bewegen versterkt onze spieren en botten, waardoor o.a. het risico op een val (met mogelijk ingrijpende gevolgen) tot wel 30% vermindert! Helaas vallen er dagelijks nog steeds veel mensen; elke 5 minuten belandt er een 65-plusser op de Spoed Eisende Hulp van het ziekenhuis met letsel na een val. Deze letsels kunnen vaak grote gevolgen hebben voor de zelfstandigheid en daarmee de zelfredzaamheid. Veel mensen verliezen kracht en conditie na een val, doordat zij minder bewegen (meestal a.g.v. valangst), waardoor de kans op een nieuwe val juist toeneemt!Afgelopen maand is er een nieuwsbericht in NOS verschenen over de grote toename van valpartijen met letsel en zelfs fatale gevolgen. Belangrijk dus om een val te voorkomen en in beweging te blijven! 

Verminder de kans op een val 

De beweegrichtlijn voor volwassenen raadt aan om 150 minuten per week (2,5 uur) matig intensief te bewegen verspreid over verschillende momenten van de week. Meer bewegen geeft extra gezondheidsvoordeel. Er is een speciaal oefenprogramma ontwikkeld om de kans op een val te verminderen. Voor deze valpreventie oefeningen kunt u terecht bij onze fysiotherapeuten. Het programma is gebaseerd op valpreventietraining via de Otago methode en bestaat uit kracht- en balansoefeningen en praktische tips. Bij Plexus Minerva wordt valpreventie op individuele basis gegeven. Als u aanvullend verzekerd bent, dan worden de behandelingen vergoedt. De eerste behandeling bestaat uit een intake (we bespreken o.a. uw klacht, uw algemene gezondheidssituatie, mogelijke risicofactoren voor een val). Daarna zullen er een aantal balanstesten uitgevoerd worden. Vervolgens starten we met een op maat gemaakt oefenprogramma. De oefeningen kunt u daarna thuis blijven herhalen. 

Valanalyse 

Ook kan een valanalyse u helpen te achterhalen wat de mogelijke achterliggende oorzaak van de val is geweest. Op deze manier verkleint u de kans op een nieuwe val, vermindert de valangst en zal u steviger blijven staan. Wat beweegt u? Voor meer informatie neem contact op met Linske Vreugdenhil via linske.minerva@plexusamsterdam.nl of bel 020-6626192.  

Valpreventie en valtraining

Pijn bij bewegen of andere klachten?

Maak een afspraak op één van onze behandellocaties voor advies.

Behandellocaties in Amsterdam

Plexus - Saxen Weimarlaan
Willemspark - Oud Zuid
020 - 662 71 03
Meer info
Plexus - Great
Museumkwartier - Oud Zuid
020 - 662 13 07
Meer info
Plexus - Spui
Centrum
Spuistraat 239/1
020 - 673 71 68
Meer info
Plexus - Fresh
De Pijp - Zuid
020 - 673 71 66
Meer info
Plexus - Lutmastraat
De Pijp
020 - 237 65 99
Meer info
Plexus - Jordaan
Jordaan
020 - 303 82 22
Meer info
Plexus - Minerva
Zuid
020 - 66 26 192
Meer info
KNGF
Al onze fysiotherapeuten en manueel therapeuten staan ingeschreven in het centraal kwaliteitsregister van beroepsvereniging KNGF.