ITB-syndroom (lopers knie)

Datum :

Het ITB-syndroom, ook wel lopers knie genoemd, echt veroorzaakt door wrijving en door een strakke ITB? Moeten we stretchen en foamrollen of gaat het om glute training? Allereerst is het ITB-syndroom zeker de meest voorkomende oorzaak van pijn in de laterale knie, met een gerapporteerde incidentie van wel 12% van alle hardloop gerelateerde overbelastings blessures. Er zijn zeker ook andere oorzaken van pijn in de laterale knie. Typische tekenen en symptomen voor het ITB-syndroom zijn erger pijn bij bergafwaarts lopen of op smalle paden en een piek in de geschiedenis van het trainingsvolume.  

Oorspronkelijk was het idee achter het ITB-syndroom dat de ITB over de laterale epicondyl van het dijbeen schiet. Dit zou gebeuren rond 30 graden flexie wanneer de ITB zijn krachtrichting verandert van een extensiekracht op de knie naar een flexiekracht of omgekeerd. Maar wat is ITBS dan? De auteurs redeneren dat de band bij knieflexie mediaal beweegt als gevolg van interne rotatie van het scheenbeen, die het vetkussen onder de ITB tegen de epicondylus drukt. Bij extensie beweegt de ITB weer lateraal. Overmatige compressie van het vetkussen kan een ontstekingsreactie uitlokken die pijn generator zou kunnen zijn bij ITBS. 

Behandeling ITBS (knieklachten bij hardlopers)

Hoe behandelen we ITBS dan? De algemene aanbeveling is de bilspieren te versterken om de heupadductie te verminderen en zo de spanning op de ITB te verminderen.Dit hangt sterk af van de patiënt: Terwijl er patiënten zijn met een verhoogde valgus die zeker baat kunnen hebben bij heupversterking, zijn de tweede groep die ITBS vertoont meestal mannen met een knievarus. Voor lopers komt het uiteindelijk neer op een mix van het aanpakken van de biomechanica van het lopen, het aanpakken van trainingsfouten en neuromusculaire tekorten. Kom langs bij Plexus met je knieklachten

ITB-syndroom (lopers knie)

Pijn bij bewegen of andere klachten?

Maak een afspraak op één van onze behandellocaties voor advies.

Behandellocaties in Amsterdam

Plexus - Saxen Weimarlaan
Willemspark - Oud Zuid
020 - 662 71 03
Plexus - Great
Museumkwartier - Oud Zuid
020 - 662 13 07
Plexus - Spui
Binnenstad - Centrum
020 - 673 71 68
Plexus - Fresh
De Pijp - Zuid
020 - 673 71 66
Plexus - Lutmastraat
De Pijp
020 - 237 65 99
Plexus - Kensho
Czaar Peterbuurt - Oost
020 - 303 82 22
Plexus - Minerva
Olympiaplein 99 - Zuid
020 - 66 26 192
KNGF
Al onze fysiotherapeuten en manueel therapeuten staan ingeschreven in het centraal kwaliteitsregister van beroepsvereniging KNGF.