Patellofemorale pijnsyndroom

Datum :

Patellofemorale pijn (PFP) is een van de meest voorkomende oorzaken van kniepijn en kan de levenskwaliteit van uw  aanzienlijk beïnvloeden. Het gebrek aan kwaliteitsvol bewijs op lange termijn kan fysiotherapeuten het hoofd doen krabben over de beste behandelingsopties voor hun PFP-patiënten. Voor cliënten die van hun PFP willen afzijn en hun doelen te bereiken, volgen hier enkele tips op basis van het huidige bewijsmateriaal. 

Uiteindelijk moet de geïndividualiseerde behandeling multimodaal zijn, in samenwerking met de fysiotherapeut worden gekozen en een actieve revalidatiebenadering volgen. Dit kan wat vallen en opstaan vereisen; een goed begrip van de pijn en het functioneren van uw klacht door middel van herbeoordeling is essentieel om de meest zinvolle behandelingsmodaliteiten voor u te bepalen. 

Onderwijs is de hoeksteen van elke fysiotherapeutische interventie - hoe kunnen we zonder een goed begrip van de aandoening de patiënt in staat stellen tot zelfbeheer met actieve revalidatie? Ten eerste kan voorlichting over belasting beheerstrategieën, positionering en gegradeerde activiteit nuttig zijn bij pijnbestrijding en het vergroten van de zelfredzaamheid van de patiënt. Ten tweede is een transparante discussie over de behandelopties en het gebrek aan bewijs op lange termijn voor de werkzaamheid van deze modaliteiten aan te bevelen om ervoor te zorgen dat de patiënt op de hoogte is, en dus actief kan deelnemen aan de planning van de behandeling. 

Het kan ook belangrijk zijn de bezorgdheid te bespreken en hem gerust te stellen over de integriteit van het patellofemorale gewricht. Uit kwalitatief onderzoek naar de overtuigingen rond gekraak in de knie bleek dat het negatieve emoties veroorzaakt en leidt tot veranderd, angst vermijdend gedrag. De tijd nemen om met u fysiotherapeut de klacht te bespreken over symptomen zoals gekraak, en bezorgdheid wegnemen, kan daarom helpen om niet-helpende copingstrategieën te verminderen. 

Het gebrek aan hoogwaardig bewijs om conservatieve interventie voor PFP te begeleiden kan lastig zijn voor fysiotherapeuten. De nieuwe kwalitatieve informatie kan echter helpen om clinici te sturen in de richting van een meer patiëntgerichte aanpak van PFP, met als doel de resultaten op lange termijn te verbeteren. Het is van vitaal belang om samen met de fysiotherapeut de meest geschikte behandelopties te kiezen.

Patellofemorale pijnsyndroom

Pijn bij bewegen of andere klachten?

Maak een afspraak op één van onze behandellocaties voor advies.

Behandellocaties in Amsterdam

Plexus - Saxen Weimarlaan
Willemspark - Oud Zuid
020 - 662 71 03
Meer info
Plexus - Great
Museumkwartier - Oud Zuid
020 - 662 13 07
Meer info
Plexus - Spui
Centrum
Spuistraat 239/1
020 - 673 71 68
Meer info
Plexus - Fresh
De Pijp - Zuid
020 - 673 71 66
Meer info
Plexus - Lutmastraat
De Pijp
020 - 237 65 99
Meer info
Plexus - Jordaan
Jordaan
020 - 303 82 22
Meer info
Plexus - Minerva
Zuid
020 - 66 26 192
Meer info
KNGF
Al onze fysiotherapeuten en manueel therapeuten staan ingeschreven in het centraal kwaliteitsregister van beroepsvereniging KNGF.