"IK BEN ACTIEF GENOEG IN MIJN WERK." WAAROM IS LICHAAMSBEWEGING OP HET WERK NIET GENOEG?

Datum :

Lichamelijke inactiviteit is een belangrijke oorzaak van gezondheidsschade en verhoogt het risico op sterfte door alle oorzaken. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) beveelt aan per week ten minste 150 minuten matig intensieve lichamelijke activiteit te verrichten. Veel mensen beschouwen hun niveau van lichamelijke activiteit tijdens de werkuren als voldoende of op zijn minst bijdragend aan deze aanbeveling. Maar is deze bewering terecht? Hoewel we hier niet voor iedereen kunnen spreken, zult u misschien verrast zijn te horen dat in de meeste gevallen de niveaus van lichamelijke activiteit tijdens beroepsactiviteiten niet voldoende zijn om aan de aanbevelingen te voldoen. In sommige gevallen kan fysieke activiteit tijdens het werk zelfs schadelijk zijn voor de gezondheid van een werknemer. In deze blogpost duiken we in wat onderzoek om deze stelling te bespreken.

Lichaamsbeweging wordt bevorderd vanwege de gezondheidsbevorderende voordelen ervan voor gezonde mensen. Mensen met ongezonde leefgewoonten worden aangemoedigd meer lichaamsbeweging te nemen om de effecten van hun leefstijl op de gezondheidsresultaten tegen te gaan. Dit werkingsmechanisme van lichaamsbeweging bestaat in het verminderen van ontstekingsniveaus, het afzwakken van de bloeddruk en het lipidenprofiel, en het verbeteren van kracht en cardiorespiratoire conditie. Hogere niveaus van lichaamsbeweging worden in verband gebracht met risicoverminderingen tot 35% voor sterfte door alle oorzaken, 55% voor hart- en vaatziekten en 30% voor diabetes type 2. Veel mensen hebben een actieve baan: bijvoorbeeld in de bouw, de schoonmaak, de gezondheidszorg, de landbouw en de industrie. Vaak zijn ze een groot deel van de dag op de been, dragen dingen, lopen, trappen op en af, bukken en nog veel meer. Maar ook minder zwaar tillen en minder intensief werk zoals het huishouden en de kinderverzorging kunnen hiertoe gerekend worden. Ondanks dat ze de hele dag zeer actief zijn, krijgen deze werknemers vaak te maken met een slechte gezondheid. Aangezien de belasting zich gedurende de dag opstapelt en de volgende dag wordt herhaald, is er een korte herstelperiode tussen het einde van de werkdag en het begin van de volgende. Het is niet verwonderlijk dat dit verder kan worden beïnvloed door slechte slaapgewoonten, stress, enz.

Is lichaamsbeweging de schuld van een slechte gezondheid? Gelukkig is het antwoord nee. We kunnen niet stellen dat dit risico alleen komt door hoge niveaus van fysieke werk. Opgemerkt moet worden dat in veel gevallen sociaal-economische variabelen de resultaten beïnvloeden. Denk aan mensen die minder autonomie in hun werk hebben. Of mensen met een laag inkomen, waarbij mogelijke leefstijlfactoren verder bijdragen aan de verhoogde gezondheidsrisico's.  

Bescherm uw gezondheid tijdens lichamelijke activiteit op het werk. Er zijn vijf strategieën voorgesteld, zoals hieronder weergegeven.

  • Risico bewegingen door de fysieke taken, vooraf analyseren 
  • Het verlagen van de intensiteit gedurende de dag 
  • Het nemen van korte pauzes tussen taken met een hoge intensiteit
  • Technologie gebruiken om hoge fysieke stress te vermijden 
  • Een trainingsprogramma doorlopen om de hoge werkeisen te doorstaan 

Daarom blijft fysiek actief zijn naast je werk, ook als je al gezondheidsklachten hebt, een van de belangrijkste dingen om te onthouden uit deze blogpost. Vergeet niet dat wij, als fysiotherapeuten, veel tijd op onze voeten doorbrengen, en ook in onze vrije tijd voldoende moeten bewegen! Lees ook ons blog over fysiotherapie in de buurt

"IK BEN ACTIEF GENOEG IN MIJN WERK." WAAROM IS LICHAAMSBEWEGING OP HET WERK NIET GENOEG?

Pijn bij bewegen of andere klachten?

Maak een afspraak op één van onze behandellocaties voor advies.

Behandellocaties in Amsterdam

Plexus - Saxen Weimarlaan
Willemspark - Oud Zuid
020 - 662 71 03
Meer info
Plexus - Great
Museumkwartier - Oud Zuid
020 - 662 13 07
Meer info
Plexus - Spui
Centrum
Spuistraat 239/1
020 - 673 71 68
Meer info
Plexus - Fresh
De Pijp - Zuid
020 - 673 71 66
Meer info
Plexus - Lutmastraat
De Pijp
020 - 237 65 99
Meer info
Plexus - Jordaan
Jordaan
020 - 303 82 22
Meer info
Plexus - Minerva
Zuid
020 - 66 26 192
Meer info
KNGF
Al onze fysiotherapeuten en manueel therapeuten staan ingeschreven in het centraal kwaliteitsregister van beroepsvereniging KNGF.