Carpaal tunnel syndroom

Datum :

Het carpaletunnelsyndroom is, zoals de naam al aangeeft, een syndroom of cluster van symptomen die verband houden met pathologie in de carpale tunnel. De kardinale tekenen van CTS zijn pijn, verlies van motorische controle in de distributie van de nervus medianus. Dit omvat pijn, tintelingen, gevoelloosheid in de eerste drie vingers, maar met uitzondering van de handpalm, zwakte van de duim, verlies van grijpkracht en variërende mate van functieverlies. Boven de pols of symptomen waarbij de hele hand betrokken is. Carpaal tunnel syndroom (CTS) of beknelling van de nervus medianus bij de pols is de meest voorkomende beknellingsneuropathie voor de bovenste ledematen en vertegenwoordigt tot 90% van alle neuropathieën. 

Klinische kenmerken van CTS 

1.         Pijn aan de pols (kan voorkomen maar is ongewoon)

2.         Gevoelloosheid van de hele hand.

3.         Pijn waarbij de eerste drie en een halve vinger niet betrokken zijn.

4.         Verlies van gevoel van de muis van de duim of de gehele handpalm.  

BehandelingsstrategieënEr zijn twee algemene benaderingen voor de behandeling van CTS, conservatieve en chirurgische. Conservatieve benaderingen omvatten traditioneel het vermijden van verergerende factoren, het gebruik van een spalk overdag of 's nachts, orale steroïdale medicatie, en bij gelegenheid mobilisatietechnieken voor de pols.  "Neurodynamische mobilisatie, de techniek van het neuraal glijden, is gebaseerd op beweging en probeert de zenuw over het gehele beschikbare bewegingsbereik mee te nemen, waardoor de zenuw zowel mechanisch als fysiologisch beïnvloed kan worden. 

Carpaal tunnel syndroom

Pijn bij bewegen of andere klachten?

Maak een afspraak op één van onze behandellocaties voor advies.

Behandellocaties in Amsterdam

Plexus - Saxen Weimarlaan
Willemspark - Oud Zuid
020 - 662 71 03
Plexus - Great
Museumkwartier - Oud Zuid
020 - 662 13 07
Plexus - Spui
Binnenstad - Centrum
020 - 673 71 68
Plexus - Fresh
De Pijp - Zuid
020 - 673 71 66
Plexus - Lutmastraat
De Pijp
020 - 237 65 99
Plexus - Kensho
Czaar Peterbuurt - Oost
020 - 303 82 22
KNGF
Al onze fysiotherapeuten en manueel therapeuten staan ingeschreven in het centraal kwaliteitsregister van beroepsvereniging KNGF.