Bekkenfysiotherapie

Reeds sinds de opkomst van de bekkenfysiotherapie (±1985) is Plexus Minerva bekend geworden met deze specialisatie.

Onze praktijk heeft drie geregistreerde bekkenfysiotherapeuten: Ingrid Hofsteede, Loes Dehne en Tessa Luijckx; zij behandelen mannen en vrouwen van alle leeftijden en zijn gespecialiseerd in de behandeling van de overactieve (= te gespannen) bekkenbodem middels bekkenbodemfysiotherapie. 

Wij werken voornamelijk samen met specialisten (urologen, gynaecologen, gastro-enterologen en seksuologen) uit de Amsterdamse ziekenhuizen. Daarnaast hebben wij contacten met andere Academische ziekenhuizen in heel Nederland.

Wij behandelen ook mensen die worden doorverwezen door huisartsen en maatschappelijk werkers vanuit Amsterdam en omstreken. Wij werken nauw samen met enkele haptotherapeuten.

Wat is de bekkenbodem?

De bekkenbodem bestaat uit een groep spieren die de onderkant van het bekken afsluit. Probeer de bekkenbodem voor te stellen als een soort hangmat. De bekkenbodem heeft bij de vrouw drie openingen: de plasbuis, de vagina en de anus. Bij de man heeft de bekkenbodem twee openingen: de plasbuis en de anus.

Functie van de bekkenbodem

Steungeven aan organen.

De bekkenbodem geeft steun aan de organen in de buik: de blaas en de endeldarm en bij de vrouw ook aan de baarmoeder. Een stevige bekkenbodem zorgt er ook voor dat deze organen niet uitzakken. Voor goed (uit)plassen en een goede stoelgang is ontspanning van de bekkenbodem noodzakelijk.

Het voorkomen van urine- en ontlastingsverlies.

Een goede bekkenbodem spant bij buikdrukverhogende activiteiten (hoesten, niezen, tillen, hardlopen etc.) automatisch (dus onbewust) aan. Hierdoor wordt urine- of ontlastingsverlies tijdens deze activiteiten voorkomen.

Het functioneren van de geslachtsorganen.

Een te gespannen bekkenbodem kan bij de vrouw tijdens de geslachtsgemeenschap voor problemen zorgen (onmogelijkheid tot gemeenschap of pijnklachten). Een te slappen bekkenbodem kan de oorzaak zijn van minder gevoel hebben bij het vrijen, moeizamer tot een orgasme komen of urineverlies tijdens het vrijen of orgasme.

Een goede erectie komt tot stand door toename van de doorbloeding van de geslachts­organen. Erectieproblemen kunnen veroorzaakt worden door te hoge spanning van de bekkenbodem, waardoor de bloedtoevoer naar de penis verstoord kan raken.

Pijn bij bewegen of andere klachten?

Maak een afspraak op één van onze behandellocaties voor advies.

Behandellocaties in Amsterdam

Plexus - Saxen Weimarlaan
Willemspark - Oud Zuid
020 - 662 71 03
Meer info
Plexus - Museumkwartier
Museumkwartier - Oud Zuid
020 - 662 13 07
Meer info
Plexus - Spui
Centrum
Spuistraat 239/1
020 - 673 71 68
Meer info
Plexus - Fresh
De Pijp - Zuid
020 - 673 71 66
Meer info
Plexus - Lutmastraat
De Pijp
020 - 237 65 99
Meer info
Plexus - Jordaan
Jordaan
020 - 303 82 22
Meer info
Plexus - Minerva
Zuid
020 - 66 26 192
Meer info
KNGF
Al onze fysiotherapeuten en manueel therapeuten staan ingeschreven in het centraal kwaliteitsregister van beroepsvereniging KNGF.